Det giftige aspekt af Vivek Ranadivé

Desperate handlinger er aldrig opskriften på succes i NBA, men det stopper ikke Sacramento Kings-ejer Vivek Ranadivé fra at tage panikbeslutninger om og om igen, hvilket kan tvinge DeMarcus Cousins ud af byen på sigt.

Gennem de indledende år i hans NBA-karriere, var det en konstant kamp for DeMarcus Cousins at skabe vedvarende forhold med sine trænere. Enten indså de aldrig helt hvordan han skulle bruges, eller også var de ude af døren for et forhold var etableret.

Derfor så fremtiden lys ud da Cousins og Mike Malone viste sig at kunne sammen, og faktisk havde en forståelse for hinanden både på banen, samt væk fra den. Cousins spillede som en All-NBA spiller og, endnu vigtigere, lignede endelig den spiller han altid kunne været blevet. En del af det lå i det faktum, at Malone simpelthen vidste hvordan man skulle få mest ud af en 211 cm center med hurtige fødder og en stærk krop – Men den vigtigere del lå i kommunikationen, og i forlængelse af det, tilliden Cousins endelig blev givet. Her var en træner der bakkede sine løfter op med handlinger, og en Cousins vidste havde hans bedste interesser i sinde.

Så naturligvis blev Malone fyret ved indledningen af denne sæson, fordi det er simpelthen hvordan Kings køres disse dage. Overvejelser om personlige forhold, kemi blandt spillere – og egentligt alle de ingredienser der er nødvendige for at etablere en succesfuld kultur – er blevet komplet forbigået af Kings-ejer, Vivek Ranadivé. Den 57-årige er desperat for at skabe sig selv et veletableret brand og laver, i bedste Isiah Thomas stil, den ene panikbeslutning efter den anden.

Det seneste i den afdeling var hyringen af tidligere King, Vlade Divac. Som udgangspunkt er der solidt grundlag til at hive Divac ombord ved ledelsen, men det kunne have været en god idé at kigge på den etablerede ledelse inden sådan en beslutning, for der er efterhånden godt fyldt i den afdeling, og ikke alle er glade.

Nuværende General Manager, Pete D’Alessandro, er mere eller mindre blevet gjort til en maskot i og med Ranadivé tager beslutninger hen over hovedet på ham, hvilket ikke bare spilder D’Alessandros tid, men konstant indsats i form af talentspejdning og planlægning. Bare tag sidste sommer som et eksempel, hvor Ranadivé var fast besluttet på, at Nik Stauskas skulle være deres draft pick:

Ja, D’Alessandro siger selv “Stauskas”, men det er grundet en længerevarende kampagne hvor Ranadivé, hans chef vel og mærke, har kørt Stauskas-vognen som den vilde cowboy han inderst inde ønsker at være. Nu skal det vel og mærke siges, at Stauskas ikke var et dårligt valg på givende tidspunkt. Han var estimeret til at blive valgt i det område, men der herskede en del mere tvivl gennem organisationen end hvad der vises her hvor Ranadivé er tilstede, og dermed kører showet i bedste “Nik rocks!” stil.

Det er ingen hemmelighed, at nye ejere ønsker at lave ændringer. Men Ranadivé ønsker mere end det; han ønsker en revolution. Han ønsker at opfinde nye lag til sporten som ingen har fundet før, hvilket til dels er en fair tanke, men hvor det bliver farligt er der hvor han tror han kan gøre det som ene mand, samt at han tror det bare er et spørgsmål om tid før det sker.

I andre ord: Ranadivé spiller NBA 2K15 med et oprigtigt NBA-hold, og glemmer alt om de aspekter sporten ikke kan vise i videospil. Han mener alt falder på plads automatisk hvis man tager den rigtige beslutning, og indtil da er hans utålmodighed gået hen og blevet en af ligaens større jokes. Hans hyring af George Karl var især underlig, da de allerede havde en træner der krævede omklædningsrummets respekt, og afslører til dels hvordan Ranadivé gjorde det her for sig selv, for at opfylde hans syn på hvordan spillet skal udføres.

Hvad Ranadivé faktisk gjorde var at tage noget der virkede, smadre det på gulvet i tusinde stykker, så han kan bygge det op på ny med et andet fundament. Men det her er ikke LEGO eller en publicering fra 2K Sports. Hans ideologi er ødelæggende, endda direkte giftig, og manden ser det ikke selv.

Cousins har tre år tilbage på sin kontrakt, og det er her hvor jeg tror Ranadivé udnytter situationen. Han håber på han kan levere et system til Cousins inden han bliver en free agent, der overbeviser ham om at blive. Men som det ser ud nu, kunne ti vilde heste ikke tvinge Cousins tilbage i folden, og jeg har seriøse tvivl om det kommer til at ændre sig over de næste tre sæsoner.

(Foto: YouTube/TIBCO Software)