Hvordan Anthony Davis har ændret sit offensive spil

Denne sæson har Anthony Davis udvidet sit offensive arsenal, hvilket nu byder på et yderst kompetent jump shot der gør ham til et mareridt at dække op for ethvert hold.

Da Anthony Davis blev valgt først i 2012, stod det klart for Monty Williams og hans stab, at de havde fået et bemærkelsesværdigt talent med enormt potentiale på den defensive ende af banen. Hvad man ikke var komplet overbevist om dog, var hvor højt Davis’ loft var offensivt. I hans første sæson stod det klart at Davis, på givende tidspunkt, udelukkende var effektiv omkring ringen, hvor han ramte på 64% af sine skud.

Hans skud fra mid-range området var en helt anden sag; ineffektivt og ikke specielt udviklet, hvilket blandt andet sås ved det faktum, at han rangerede nummer 84 ud af 98 for spillere der tog over 300 to-point jump shots den sæson, med en procent på 35.3%. Siden da har Davis dog forbedret sig år efter år, hvilket han kan takke skudtræneren Kevin Hanson for.

Hanson, tidligere skudtræner for San Antonio Spurs og lærling af Spurs-legenden Chip Engelland, der brugte utallige timer med Tim Duncan, var en enorm erhvervelse for New Orleans. Monty Williams mener at Hanson er et perfekt match med Davis og resultaterne bakker ham op i den påstand. Efter Davis’ første sæson brugte han store dele af sommeren med Hanson på at få fikset det problemfyldte skud, trods Davis umiddelbart ikke var så meget for idéen dengang. Dog blev forwarden hurtigt overbevist om at det var den rigtige beslutning, efter justeringerne der blev lavet tog effekt. Gennem hans første sæson skød Davis bolden lige foran sit ansigt, hvilket forhindrede ham selv i at se ringen på kurven:

Hanson og Davis modificerede skuddet til sådan en grad, at Davis nu slipper bolden over hovedet, samt ruller pænt af hans højre pegefinger. Denne ændring i mekanikken har givet positive resultater og blevet forbedret år efter år.

(Skudprocent på over 300 to-point jump shots forsøgt per år)

2012-2013: 35.3%
2013-2014: 38.7%
2014-2015: 43.1%

Ændringen gjorde, at Davis nu bedre kan se kurven når han skyder fra distancen, og indtil videre har resultaterne været fænomenale.

Davis er en af ligaens bedste og mest effektive mid-range skytter og udviklingen af skuddet har været uhyggelig hurtigt perfektioneret. I år skyder han blandt andet 45.1% fra 10-til-16 fod, og 42.6% fra mellem 16 fod og tre-pointlinjen. Det er tydeligt, at Hanson og Davis har brugt deres utallige timers film-sessioner på at se Kevin Garnett, Dirk Nowitzki, Tim Duncan og LaMarcus Aldridge, i og med Davis nu lokaliserer de samme scoringsområder som dem. Tag bare kampen i mod Milwaukee Bucks den 9. marts som indikation, hvilket var en af de mest effektive kampe Davis har haft gennem sin unge karriere. Davis ramte 17-for-23 fra gulvet, hvoraf 13 af hans ramte, kom væk udefra nøglen.

Davis’ udvidede offensive arsenal har revolutioneret Pelicans’ angrebsmønster, da der nu er så mange forskellige strenge at spille på offensivt. Kombineret med hans hurtighed og hurtige første skridt, har Davis udviklet sig til en af ligaens farligste, og alsidige, forwards. Aaron Baynes fra San Antonio så dette på første hånd, da Davis sprang forbi Baynes med en veludført dribling fra high-posten til et kampvindene layup.

Jrue Holiday og Tyreke Evans bliver begge brugt ofte i pick and rolls med Davis, hvilket fryser forsvaret da både Holiday og Evans kan tage bolden til kurven, eller skyde mid-range skuddet. Ydermere kan begge aflevere bolden solidt, hvilket gør et lob spil muligt, såfremt Davis ruller mod kurven og har en åbning. Er åbningen der ikke, kan Davis træde tilbage og modtage bolden ved 15-17 fodsområdet.

Pelicans’ pick-and-roll spil er et af ligaens farligste, Davis er den spiller i hele NBA der har scoret flest point ud af en pick and roll, med hele 381 af slagsen. Ligeledes er Davis spilleren der besidder den næsthøjeste skudprocent mellem straffekastlinjen og trepointslinjen på 48.6%. Det at han er flankeret med en del tre-pointskytter hjælper ham med at komme tættere på kurven, så han kan bruge sine atletiske evner til at afslutte omkring ringen. Eric Gordon, Ryan Anderson, Quincy Pondexter, Jrue Holiday og Luke Babbitt er alle i stand til at sprede gulvet og ramme fra dybde. New Orleans er faktisk nummer fire i ligaen i tre-pointseffektivitet med 37.1% hvilket giver Davis mere plads at operere på, når han befinder sig på vingen og ved baseline-området.

Et af Monty Williams’ mest brugte spil består af Tyreke Evans på toppen der fører til en Evans/Davis pick-and-pop. Evans (der i fraværet af Jrue Holiday spiller PG) fører bolden op af banen hvor han så bliver screenet for af Davis, Evans trækker som regel Davis forsvarsspiller med sig, dermed er der plads nok for Davis til at skyde over Evans’ forsvarspiller som er en point guard eller shooting guard.

Det set-up har Pelicans kørt en del over denne sæson, enten med Holiday og Davis, eller som nævnt, Evans og Davis. Noget der yderligere har hjulpet Davis denne sæson er de ekstra kilo han har fået på sig, hvilket gør ham stærkere i luften når han kommer flyvende ind efter en rebound, eller giver ham bedre balance når han poster op.

Et problem for New Orleans og især Davis er at han til tider kan gå hen og blive lidt for forelsket i hans jump shot, hvilket resulterer i at Davis vender sig til at være væk fra kurven. Davis er mest effektiv omkring kurven hvor han rammer 73.3% af hans skud, men har set en nedgang i antallet af forsøg på det område, da han nu tager 29.4% af alle sine skud fra 16 fod og ud, sammenlignet med 20.8% sidste år.

Dog fortsætter Davis med at bringe så mange forskellige dimensioner til Pelicans’ angreb, at det er svært for modstanderen at beslutte sig om man skal presse ham på tæt hold, eller give plads til et skud. Dette viser sig især gældende ved afslutningen af tætte kampe, hvor man umiddelbart ikke burde tro Davis besidder den mængde erfaring han faktisk har. Davis har ramt, på imponerende vis, 70% af hans skudforsøg i tætte kampe denne sæson, som gør ham til en af NBA’s bedste, hvilket stiller spørgsmålet: Er det på nogen måde muligt at dække ham op lige nu?

(Foto: Thomas Nielsen)