Hvordan NBA All-Star weekenden har distanceret sig fra voksne fans

NBA All-Star Weekend er gået fra at være en universal fejring af spillet, til at blive en showbasket-gimmick der er forbeholdt børn.

Høje lyde, store skinnende lys og mere show end basketball. Det er hvad opskriften lyder på ved NBA All-Star weekenden hver februar, men fortsat hævder ligaen det er en måde at reklamere for deres sport på. Det er et paradoksalt argument, når intet ved All-Star rent faktisk ligner det produkt man ellers ser ved normale mandage og tirsdage aftener i associationen. Hvad NBA rent faktisk siger er, at de satser på at fange børnenes interesse via en masse dunks og underholdning.

På overfladen er det en forståelig strategi. Enhver virksomhed der sælger produkter som kan bruges/ses af alle vil altid have en fokus på ungdommen, men netop denne forretningsplan virker hullet da der ingen reklame for deres produkt findes. Ydermere har ligaen ved denne fokus på de unge tabt de voksne i svinget. Hvad der førhen var en fejring af spillet for folk i alle aldre, er nu blevet til en forudsigelig og kedelig affære som efterlader mange med dårlig smag i munden grundet den manglende intensitet. Jeg gik på Twitter og spurgte folket:

Og her er de svar jeg fik:

Her er sportsjournalist Søren Olsson fra Nordjyske efter nattens Rising Star Challenge.

Screen Shot 2016-02-13 at 13.32.32

Sagt kort og godt: Denne weekend er blevet til en grim gimmick der måler sig med parodifilm lavet af Marlon Wayans. Der er intet indhold, ingen mening, og værst af alt ingen association med den originale sport weekenden bygges på.

Er det fair repræsentation at smide verdens bedste talenter ud på en bane og undlade 50% af spillet i form af forsvar? Eller hvad med undladelsen af de elementer der får fans op af stolen ved slutspillet, såsom intensitet, overblik og intelligente beslutninger? At lave showkampe hvor man får åbne dunks og så mange åbne tre-pointskud man overhovedet vil have har intet med sporten at gøre og gør faktisk de børn der kigger med ingen tjenester. Tværtimod.

Til tider kommer argumentet frem med at ikke alt skal være seriøst, og det er faktisk en ekstrem solid pointe. Der skal være plads til direkte underholdning, men i givet fald mangler NBA et alternativ til de der ønsker at se verdens bedste spillere støde sammen i en kamp. Jeg har i Humørspillerne før luften idéen om at udvide All-NBA holdene til fire og skabe en kamp sammen med spillerne fra All-Defensive holdene (da der er mange der går igen på i to respektive afdelinger) hvor man har første og andenvælger og dermed kan blande godt rundt.

En anden idé kunne være at beholde det nuværende format og lave showbold fredag og lørdag, men holde selve All-Star kampen om søndagen på et højere niveau ved at sætte noget seriøst på højkant. Det kunne måske være hjemmebanefordel i NBA Finals, hvilket er en idé der har floreret i luften i nogle år, eller en potentiel pengepræmie der virkelig differentierer sig fra tabernes. Ville en bonus på en million dollars per spiller til vinderne, kontra en bonus på $5,000 til taberne, være noget som kunne få de respektive hold til at komme ud med en seriøs tilgang fra åbningen af? De spillere på rookiekontrakter vil uden tvivl være mere indstillet til at spille seriøst.

Hvad end man finder på, er det essentielt at man ikke skærer det voksne publikum fra som man har gjort nu. NBA er et familieprodukt hele året igennem, så i det lys virker det uambitiøst at spilde en unik chance for at matche de bedste op imod de bedste på et grimt og uinspirerende display af showbold, der kun er forbeholdt 10-årige dunkeentusiaster og internationale mediemedlemmer der ønsker at gnubbe albuer med stjernerne.

Kontrasten mellem weekenden og ligaens generelle produkt er så stor, at det simpelthen ikke giver mening og man undrer sig over hvordan NBA kan leve op til forventningerne på stort set alle andre leder og kanter, men fejle så miserabelt her.