Hvordan Spurs kan blande sig i free agency

Som forsvarende NBA-mestre er det som regel ikke muligt for et hold at kunne blande sig i free agency, men det kan San Antonio ændre på denne sommer takket være nogle ret timede cap holds.

For at blive en seriøs spiller i free agency, plejer man som regel at bruge en mindre årrække på at positionere sig i form af at sende længerevarende kontrakter ud, ophobe sig rookiekontrakter og lokalisere kvalitetsspillere på billige kontrakter. Det er en proces der ofte kommer på bekostning af succes på banen, og som franchise skal man foruden sælge idéen til sin fanbase, så de ved der ikke bliver siddet på hænderne.

Men til sommer kan San Antonio Spurs potentiel løbe afsted med flere stjerner, uden at gå på kompromis med deres nuværende kvalitet på banen1. Grundet, indrømmet, heldig timing sidder Spurs med cap holds på Danny Green og Kawhi Leonard til samlet $14,882,6482 hvilket er et yderst lavt beløb taget deres generelle værdi i betragtning.

Men før vi overhaler os selv her, skal det nævnes at hele denne fremlagte teori baseres på de kontrakter klubben får skrevet under på med henholdsvis Tim Duncan, Manu Ginobili og Tony Parker der alle er free agents. Det kunne ske, at både Duncan og Ginobili takker af efter denne sæson, men det kunne også ske de begge accepterer en ét-årig kontrakt for at vinde endnu en titel, og det er her Spurs har brug for at de tager noget der ligger tæt på minimumsbeløbet. Det er måske ikke specielt sandsynligt, men da denne sommer præsenterer den bedste mulighed for at permanent opgradere holdet, er det muligt de kunne overtales.

Parker derimod er lige netop ung nok til at man ikke kan retfærdiggøre sådan et spørgsmål, men han er dog ved at være i karrierens efterår hvilket betyder de kan tilbyde ham en kontrakt der betaler mindre end den sidste. Hans $12.5 millioner i år kunne måske ligne noget tættere på $9 millioner næste år, hvilket vil gå en lang vej i at frigive cap space for klubben.

Denne sæson ligger cappen på $63,065,000 og det er ikke usandsynligt at forvente et spring til omkring $68 millioner, i og med cappen steg næsten $5 millioner fra sidste år til dette. En cap på $68 millioner, hvoraf næsten $15 millioner er øremærket til Green og Leonards cap holds, giver San Antonio enorm fleksibilitet til at spille markedet i år.

(NOTE: Duncan, Ginobili og Parker har tilsammen cap holds der går langt over $40 millioner, men et cap hold bliver erstattet med den aktuelle løn så snart en kontrakt underskrives. Da alle tre kommer til at skrive under for et beløb mindre end deres cap hold, modsat Green og Leonard, handler det simpelthen om at ting skal ske i den korrekte rækkefølge.)

Vi antager nu, at Duncan og Ginobili hver især skriver under på en ét-årig kontrakt til $1.5 millioner, og Parker en to-årig til $18 millioner, med en startløn på $8 millioner samt en player option på andet år. På nuværende tidspunkt lader vi både Danny Green og Kawhi Leonard sidde uden fornyede kontrakter, og altså på deres cap hold (CH). San Antonio frasiger sig efterfølgende rettighederne til alle deres andre free agents (Marco Belinelli, Jeff Ayres, Aaron Baynes, Reggie Williams og Matt Bonner) – Men dette gøres kun efter de har fundet en spiller som de er villig til at bruge mange penge på.

Tony Parker $8,000,000 $10,000,000 N/A N/A N/A N/A
Tim Duncan $1,500,000 N/A N/A N/A N/A N/A
Tiago Splitter $8,500,000 $8,250,000 N/A N/A N/A N/A
Boris Diaw $7,000,000 $6,500,000 $7,000,000 N/A N/A N/A
Manu Ginobili $1,500,000 N/A N/A N/A N/A N/A
Danny Green (CH)$7,647,500 N/A N/A N/A N/A N/A
Patty Mills $3,578,947 $3,578,947 N/A N/A N/A N/A
Kawhi Leonard (CH)$7,235,148 N/A N/A N/A N/A N/A
Marco Belinelli UFA N/A N/A N/A N/A N/A
Cory Joseph $3,034,891 N/A N/A N/A N/A
Jeff Ayers UFA N/A N/A N/A N/A N/A
Aron Baynes RFA/UFA N/A N/A N/A N/A N/A
Kyle Anderson $1,142,879 $1,192,080 $2,151,704 $3,227,557 N/A N/A
Matt Bonner UFA N/A N/A N/A N/A N/A
Reggie Williams $1,185,784 N/A N/A N/A N/A N/A

Mindre note: Der skal være kontrakter eller cap holds på minimum 13 spillere, og her er der 11. Et minimums cap hold er på $947,276 for denne sæson. Dette tal ændrer sig til næste år, dog. Så lad os for simplicitetens skyld sig en lige million. Altså tilføjes der yderligere $2 millioner til cappen, hvilket skaber en total på $53,984,424 – Dette tal er lidt over $14 millioner fra capgrænsen. Dette er ikke helt nok til at kunne lokke en Marc Gasol eller LaMarcus Aldridge til San Antonio, så derfor kan San Antonio spare flere penge ved skrive under med to rookies på ét-årige minimumskontrakter. For ironisk nok er den laveste rookieløn (for en spiller der ikke indgår i første runde) nemlig omkring halvdelen af et minimums cap hold, så altså omtrent $500,000 – Gør de det, kan de to tomme cap holds fjernes og erstattes med rookies, hvilket skærer yderligere $1 million af deres lønudgift.

Nu er der altså $15 millioner klar i åbne penge, men det er heller ikke helt nok. Så San Antonio kan i den forbindelse, trods det vil gøre ondt, afvise at tilbyde Cory Joseph et Qualifying Offer, og dermed frasige sig hans rettigheder. Hans $3 millioner ryger af cappen – og skal så erstattes af endnu en rookie på en minimumskontrakt til $500,000 – hvilket ultimativt giver Spurs $17.5 millioner at lege med over sommeren.

For her er tricket, nemlig: Selv hvis San Antonio bruger de $17.5 millioner på f.eks. Marc Gasol, kan de stadig gå over capgrænsen til at få deres egne free agents under nye kontrakter. Danny Green kan skrive under på en kontrakt der starter på $9 millioner, og Leonard omtrent $15 millioner, begge med årlige lønforhøjelser. For de fremtidige dedikerede penge gør ingen forskel, idet man kun har brug for at skabe frit cap space én sommer. Ja, San Antonio vil være i luxury tax territoriet efter disse aktioner, men de vil til gengæld besidde en roster der med det samme vil blive anset som mesterskabsfavorit.

En anden mulighed er simpelthen, at klubben giver Tiago Splitter væk i en trade til et hold under cappen der vil have ham, hvilket vil frigøre $8 millioner af hans $8.5 millioner løn (igen, minimumsrookie er bedre end et generelt cap hold) hvilket faktisk kunne sætte Spurs i en situation hvor de kun er $2 millioner over luxury tax grænsen.

I dette scenarie kan Marc Gasol erstattes af en anden free agent, hvis det skulle være. Faktisk ville Greg Monroe være oplagt, idet hans maksimale kontrakt vil være på omkring $15 millioner som åbning, ligesom Leonards. Det vil sige, at Spurs faktisk kunne undgå luxury tax, samt erhverve sig en ung free agent til fremtiden, sålænge Duncan, Ginobili og Parker påtager sig markant lavere kontrakter.

Totalt set er scenariet ikke specielt realistisk, da der er mange hjul der skal sættes i gang på samme tid, samt at man skal overtale tre spillere til at tage kontrakter betragteligt under markedsværdi, men hvis der er en klub der kan fremlægge en plausibel årsag til hvordan disse ofringer kunne føre direkte til endnu et mesterskab, så er det Spurs.

(Foto: Al Bedo)

  1. Fair skal være fair. Trods vi her taler om de forsvarende mestre, har de haft en ustabil sæson taget deres standarder i betragtning.

  2. Cap hold: Et “reserveret” beløb på den fremtidige salary cap der afhænger af spillerens løn året forinden.