Kamp 1 & 2: Kan Westbrook gøre mere for OKC?

Rockets har taget de to første kampe imod Oklahoma City Thunder og de er derfor i en meget gunstig position før kampene på James Hardens tidl. hjemmebane.

– Af Peter Breitenstein Hansen

Peter Breitenstein Hansen dækker førsterundeserien mellem Houston Rockets og Oklahoma City Thunder hvor periodiske opdateringer fra serien kan findes her på siden.

Før denne serie mellem Oklahoma City og Houston begyndte, var serien allerede udråbt til den helt store MVP-krig – James Harden og Russell Westbrook skulle duellere til døden (eller måske bare til det ene hold vandt fire kampe) og så skulle vi stå med den ‘retmæssige’ vinder af MVP-trofæet efterfølgende. Eller, sådan var logikken i hvert fald.

Så simpelt er det dog ikke, da holdene er konstrueret ret forskelligt, hvor Harden har spillere der passer fint til hans forcer, hvorimod Westbrooks holdkammerater tvinger ham til at tage skud, der vil få ungdomsbaskettrænere til at dække deres spilleres øjne.

Første kamp i denne serie endte i en storsejr på 87-118 til hjemmeholdet fra Texas, hvilket ikke var helt overraskende, men sejren kom ikke nødvendigvis i hus sådan som man kunne have forestillet sig:

  • OKC, det førende hold i ORB%, gav dobbelt så mange offensive rebounds væk, som de tog (7-14)
  • Ryan Anderson, Eric Gordon, Lou Williams og Trevor Ariza ramte 804 skud fra tre-pointlinjen i den regulære sæson. I Kamp 1 satte de to. Tilsammen.
  • Ligaens potentielt kommende MVP, Westbrook, skød under 30% fra gulvet og smed bolden væk ni gange.
  • Andre Roberson, der skyder 26% fra dybde gennem fire sæsoner i NBA, gik 4/6 på langbolden.

Det var dog ikke alt, der var uvant på denne første playoff kamp i Houston. Vi så stadig magi fra Harden:

Det var kirurgisk præcision fra MVP-kandidaten, der udnytter Westbrooks rotation mod en lobtrussel i Clint Capela til at finde en fri Patrick Beverley i hjørnet.

Når man ser disse fabelagtige klip fra Houstons skæggede leder kan man godt ønske, at Westbrook til tider laver lignende aktioner, men billedet ser ofte anderledes ud for Russ, hvilket vi også så i første kamp:

Stort set alle Houstons spillere er et skridt eller mindre fra painten i det øjeblik Russ begynder sit drive, hvilket resulterer i et forceret skud fra ‘The Brodie’, hvis eneste holdkammerat bag trepointslinjen er Roberson, der, som nævnt ovenfor, ikke er den mest habile skytte. Dette bringer ofte Westbrook ud i situationer, som i klippet ovenfor, hvor han måtte tage svære skud langt fra kurven. Dette kunne også ses på OKC point guardens skuddiagram, der viser, at han kun tog syv skud omkring ringen.

Alt i alt var Kamp 1 et produkt af veltimede kraftpræstationer fra Nene og Beverley samt sublimt lederskab fra Harden, der spillede med en fremragende variation i sit spil, samt en ukarakteristisk lav turnovertotal i en kamp, hvor Gordon, Ariza og Anderson ikke præsterede. Fra OKCs perspektiv var det en patetisk indsats på reboundfronten, skødesløs switching af big men på Harden, håbløse midrangeskud og en Westbrook der ikke ramte dagen, der kostede OKC kampen.

Det var ikke just den Russ vi så i Kamp 2. Det var i den grad MVP-Russ, der var på spil onsdag nat.

Billy Donovan lavede fine justeringer til at give sin stjerne mere råderum, da Doug McDermott, der kun blev brugt i garbage time i åbningskampen, blev sendt i spil tidligt i anden periode og skabte muligheder bag buen for Russ:

Mens Russ gjorde alt for OKC var Harden iskold for Rockets, og D’Antonis tropper blev kun holdt inde i kampen af en brandvarm Lou Williams, der scorede 16 point i første halvleg.

Det var dog først i tredje quarter, at vi så Westbrook folde sig ud for alvor, da han smed 14 point på 50% fra gulvet, og efterlod OKC med et forspring på ni point, da han bliver skiftet ud med to minutter tilbage i perioden. Det formår OKC-holdet så at få formøblet, så udeholdet kun er oppe med tre point, da fjerde periode fløjtes i gang.

I fjerde quarter var der ikke mere tilbage i tanken for OKC og Russ. Donovans mandskab skød 23% på 30 skud hvoraf 18 af dem går til stjerneplaymakeren på nogenlunde samme procenter. Samtidig begynder Houston at ramme udefra, hvor Harden, Williams og Beverley finder deres dybe skud frem. Eric Gordon sætter sømmet i kisten med denne perle:

Houston vinder 111-115, og det ser derfor ganske sort ud for holdet fra den tidligere indianerstat. Westbrook havde en præstation, der kunne været gået over i historien. 51 point, 10 rebounds og 13 assists i en kamp, hvor Andre Roberson var den spiller, der bidrog næstmest offensivt med 12 point. Hvad der kunne have været et ikonisk slutspilsøjeblik i disciplinen enmandspræstationer i særklasse ender formentlig som en fodnote i en serie, der synes afgjort efter flere af Houstons vigtige rollespillere har fundet deres fodfæste.