Kamp 1: Bulls moste Celtics på glasset og vandt

For Boston blev det ikke den eventyrlige start på playoffs de havde håbet, da man hjemme i TD Garden gav gæsterne fra Chicago chancen for at tage sejren til slut - og den tog Bulls med glæde imod.

Thomas Koll dækker førsterundeserien mellem Boston Celtics og Chicago Bulls hvor periodiske opdateringer fra serien kan findes her på siden.

Det bedste hold i øst igennem den regulære sæson, Boston Celtics, er storfavoritter til at gå videre fra første runde og potentielt kandidater til at lave et dybt run mod finalerne. De er på nuværende tidspunkt oppe imod et Chicago Bulls-hold der har haft svært ved at finde en vindende formular der gør dem truende overfor et bedre hold – Boston frygtede dem i hvert fald ikke. Tværtimod var der glæde at spore, da man undgik hold som Miami og Milwaukee i den indledende runde.

Forud for det første opgør, var fokus for Celtics dog helt anderledes. I lørdags mistede Isaiah Thomas sin lillesøster i et trafikuheld, og flere billeder af en meget bevæget Thomas florerede rundt på sociale medier og helt op til kampstart var det tydeligt at se Bostons nummer #4 var hæmmet af tragedien.

Ikke desto mindre kom han ud med fart og tempo. I starten var han knapt så aggressiv og selvsikker som normalt, men han fik sat point på tavlen, noget som resten af holdet havde store problemer med. Til trods for Boston tabte kampen, vandt Thomas den indbyrdes kamp med sig selv, og endte med en fin linje på 33 point, seks assists og fem rebounds samt en effektiv 10-for-18 fra gulvet. Mere faretruende for Boston var dog at han som den eneste mand havde en fornuftig +/- score, nemlig +12, hvilket bekræfter at Boston havde store problemer med at få angrebet til at hænge sammen, når han var på bænken.

Modsat, på den anden side, var det Chicagos small forward Jimmy Butler, som tog over når det virkelig talte. 30 point, ni rebounds og tre assists, men vigtigst af alt, kom 15 af hans point i det afgørende fjerde quarter, da Butler var centrum for det 8-0 run Chicago satte ind. Trods roterende forsvarsspillere på Butler, havde superstjernen friske ben og et farligt jumpshot kørende, hvilket er en svær kombination at overkomme:

Hvis man er Bulls-tilhænger, så er der en alt-overskyggende grund til at man burde sidde og klappe i sine små hænder – rebounds. Overordnet set ender kampen om rebounds med en knusende sejr på 53-36 til Bulls, hvilket man lige skal lade synke lidt ind – en difference på 17 rebounds er intet mindre end en spektakulær sejr i sig selv, især i slutspilssammenhæng. I første halvleg lignede Celtics ikke et hold der vidste hvordan man tog rebounds i forsvaret, og det sagde Robin Lopez “ja tak” til, og den mest sigende statistik i kampen på det punkt var de otte offensive rebounds han hev til sig, mens Bostons store spiller, Al Horford, tog syv i alt. De rebounds reddede Bulls fra deres horrible procenter fra bag tre-pointlinjen, da de fik så mange ekstra chancer. I første halvleg fik Bulls 16 offensive rebounds på 32 brændte skud, en offensive rebounding rate på 50%.

Chicago fandt dog ud af deres problemer med at skyde udefra, og udover Jimmy Butler (3-for-5 udefra), kom de afgørende og vigtige point fra en uventet front, i form af Bobby Portis. På 29 minutter overraskede Portis med 19 point på 8-for-10 skud fra gulvet, 3-for-4 udefra og så var han også med i rebound-udraderingen af Boston, hvor han deltog med ni.

Portis’ vigtige point var ikke noget Boston havde forventet, men det er desværre blevet en tendens at Boston taber kampe til hold, hvor det ikke er deres stjerne der er den egenhændige til at afgøre kampen (Sean Kilpatrick og Tyler Ulis tidligere i sæsonen, blandt andet). Men hvad der gør ondt værre for Boston er hvad deres egen bænk producerede.

Portis ramte som nævnt 8-for-10 skud fra gulvet, og otte var også det antal Bostons bænk på seks mand præsterede at score tilsammen – og det på trods af Marcus Smart var en overraskende faktor fra dybde, hvor han ramte 3-for-7 i alt. Boston har haft problemer igennem store dele af sæsonen med at få scoret, når Thomas ikke findes på banen, og det må være et fokuspunkt for head coach Brad Stevens at finde den rigtige kemi, som kan tage over når bænken skal spille sammen.

Det ender med en tæt 106-102 sejr til Bulls, som dermed har taget hjemmebanefordelen fra Celtics. Men det er en lang serie og er man Boston, skal man glæde sig over at det var abnorme faktorer som var udslagsgivende. Thomas er alt andet end lige i bedring fik han vist, Boston fik forbedret rebounding-problemet i løbet af anden halvleg og Portis kan ikke blive ved med at score som han gjorde. Bulls fik vist hvad de kunne, nu er spørgsmålet så bare om de kan blive ved med at “spille over evne” og udnytte Bostons svagheder i den grad som de gjorde i Kamp 1.

(Foto: Keith Allison)