Kamp 5: Boston for alvor tilbage i serien

Boston tog seriens første hjemmesejr da de besejrede Chicago med 108-97 hjemme i TD Garden, og er nu kun én enkelt sejr fra at kunne spille sig videre til anden runde af slutspillet.

Thomas Koll dækker førsterundeserien mellem Boston Celtics og Chicago Bulls hvor periodiske opdateringer fra serien kan findes her på siden.

I løbet af den indledende serie mellem Boston Celtics og Chicago Bulls, lignede Boston en groggy bokser, der i de to første kamp så ud til at have store problemer med at komme ind i deres angreb, hvilket resulterede i to tabte kampe på hjemmebane.

Men trods hårde odds Boston fik vendt serien med to sejre i Chicago samt én i Boston, som var den første sejr i serien til holdet på hjemmebane, og de er nu bare én sejr fra at kunne komme videre fra serien.

Det har dog været nat og dag for Boston som har haft problemer med at score uden stjernen Isaiah Thomas på banen. I Kamp 5 var der endda også problemer med at score, selv med den lille guard på banen. Boston startede således kampen med at skyde 0-for-8 udefra, indtil Marcus Smart (og hvem havde lige set, at han skulle ramme den første) brød stimen. På det tidspunkt var Boston heldige i ikke at være bagud med mere end et par enkelte boldbesiddelser. Samlet set endte Boston med at skyde en miserabel 9-for-40 fra bag tre-pointlinjen, men som Brad Stevens sagde i en timeout, så havde han og trænerstaben kunnet lide alle de skud som var taget, de var bare ikke røget i. Boston justerede sig til den dårlige procent ved at gå gang i deres spil under kurven, så de ikke udelukkende satsede på dybden.

Tilbage til Thomas, så har han i løbet af sæsonen været Bostons ledende scorer og manden som har kunnet sætte point på tavlen når det mest talte. Han var dog en skygge af sig selv og var ikke det lyspunkt som normalt. 1-for-10 udefra og 6-for-17 i alt, var hvad Thomas endte med fra gulvet, og selvom han endte på 24 point, kunne hans præstation sagtens have kostet mere for de grønne.

Historien for Boston var utvivlsomt præstationerne fra bænken, samt center Al Horford. Kelly Olynyk, som indtil videre har været en non-faktor i serien, smed 14 energiske point på nogle vigtige tidspunkter og var en af hovedårsagerne til at Boston blev ved med at være med i den tætte kamp som bølgede frem og tilbage. Smart (otte point, otte assists, en steal og en block) var ligeledes vigtig, men mest på den defensive del af banen. Horford lignede en spiller der var sin kontrakt værdig, satte sine straffekast og spillede solidt i rotationerne på forsvaret. Han endte med en fornuftig linje på 21 point, ni assists og syv rebounds. Boston havde ventet på en mindre eksplosion fra ham af, og det blev leveret.

I den anden lejr er det svært at se hvad Chicago skal gøre for at komme tilbage i serien. På trods af Bostons scorings-vanskeligheder, kunne Bulls ikke sætte noget run sammen, og trods Dwyane Wade havde en fornuftig aften pointmæssigt (26 point på 18 skud), var der ellers ikke meget stjernestøv ellers over Chicago-mandskabet. Jimmy Butler var en skygge af sig selv og blev holdt til 14 point med bare ét straffekast. Hans knæ har angiveligt problemer, hvilket kan forklare lidt af hans generelt ringe serie.

Der var snak om før kampen at Rajon Rondo kunne være tilbage, men det blev skudt ned et par timer før kampen. Det er tydeligt at se, at hverken Isaiah Canaan eller Michael Carter-Williams er i nærheden af at kunne spille point guard-positionen på samme niveau som Rondo, og derfor blev der også spilletid til Anthony Morrow. Han indgik i en opstilling uden point guard, hvor så Butler og Wade håndterede bolden, og det var et lille lyspunkt for Bulls og Morrow, da han endte med otte point, men også på grund af hans energi på banen – som så opvejede for hans defensive fejl og mangler.

Mere interessant for de sidste par kampe – og for Bostons videre færd – var Wades kommentarer på pressemødet efter kampen. Han sagde, at det var tydeligt at se at Boston var ved at have fundet sig selv og specielt en formular til deres reboundproblem. I hans optik kom Boston ud med langt mere ærgerrighed og lyst til at få de rebounds, hvilket også resulterede i at Boston kun opgav fem offensive rebounds og kun tabte den samlede rebound-statistik med 42-38. “Lyst” er et meget subjektivt term naturligvis, men Boston spillede absolut med større intensitet på glasset end tidligere.

Boston ligner igen et hold som kan kigge fremad i serien, hvorimod Bulls ser trætte og ideforladte ud. Specielt er der blevet trukket store veksler på Butler, som er blevet mere og mere ineffektiv, potentielt grundet førnævnte knæ. Han udtalte sig også om sin skuffelse efter nattens kamp over sin egen præstation direkte over for Avery Bradley, en duel som han mente han klart tabte.

Kamp 6 – og måske seriens afgørelse – bliver spillet natten til lørdag i Chicago.

(Foto: Mark Runyon)