Kamp 5: Rockets klarede OKC hjemme

Houston Rockets er videre til anden runde i slutspillet efter en serie, hvor de trykkede på flere rigtige knapper, og lavede flere optimeringer end Westbrook og OKC kunne klare, men er det nok i den kommende serie mod Spurs?

Af Peter Breitenstein Hansen

Den afgørende Kamp 5 mellem Houston Rockets og Oklahoma City Thunder var på mange måder den oplagte afslutning til en serie, der var tæt på men alligevel utrolig langt fra for Russell Westbrook og Oklahoma City Thunder.

Rockets vandt, ligesom de gjorde i flere af kampene i serien, ved hjælp af en effektiv bænk, hvor Eric Gordon, Lou Williams og en forynget Nene gav hjemmeholdet 44 point tilsammen.

OKC hang med gennem tre quarters, men, som i flere af seriens øvrige kampe, så gik gassen af ballon i fjerde periode, hvor Billy Donovans hold skød 7/26 (27%) fra gulvet i kampens afgørende quarter. Westbrook havde endnu en vild præstation med en triple-double med 47 dertilhørende point, men det var ikke ligefrem alt Westbrook lavede, der var prangende.

Hvis vi starter med hans produktion bag buen: Han satte fem treere i den her kamp, og det kan jo virke ganske imponerende, indtil man opdager, at han tog 18 skud. Det læste du rigtigt. Atten. Han tangerede rekorden for flest trepointsforsøg i en slutspilskamp og, med al respekt for Russ, så er de øvrige spillere med den rekord nok en anelse mere berettiget til at tage den mængde af skud fra treeren:

Mængden var dog ikke det eneste problem med Westbrooks præstation. Det havde været fint, hvis det var åbne treere kreeret af andre spillere, men det kan man ikke ligefrem sige, at det var:

Alt i alt var det en meget forventeligt indsats fra OKC. Enes Kanter fik ikke den store tillid af Donovan til at spille store minutter, da han er en katastrofe defensivt, og man må kraftigt overveje i OKCs ledelse, om man vil betale 18 millioner til en spiller, der fik 45 minutter på gulvet gennem hele serien. Oladipo fik endelig lidt tid, som den primære kreatør, men virkede tøvende i mange aktioner:

Det er uden tvivl et negativt biprodukt af Westbrooks dominans. Oladipo er gået fra en AST% på 18.6 i hans sidste sæson i Orlando til 12.5 for OKC, og hvis man vil udnytte de minutter man har uden Russ på banen, så er det afgørende, at Oladipo har tiden og tilliden til at kreere på egen hånd.

Et andet negativt biprodukt af Westbrooks historiske sæson var på reboundfronten:

Steven Adams er en fremragende rebounder, men det er tydeligt i denne situation, at han nøjes med at blokke ud for at lade Westbrook tage rebounden. Det vil ihærdige guards, som Patrick Beverley, til hver en tid udnytte, og det er her, hvor OKCs strategi måske er gearet forkert til slutspillet. I den regulære sæson vil meget få hold gå for angrebsrebounds som denne, og derfor er det mere optimalt, at Russ tager rebounden for at starte angrebet. I playoffs er hver eneste boldbesiddelse guld værd, og du bliver straffet, hvis du overlader din point guard med primært reboundingansvar.

Rebounding var i det hele taget et punkt, hvor Rockets overraskede stort i denne serie. På trods af en middelmådig regular season præstation på glasset, hvor de rangerede som #14 i TRB% (OKC var #1) så formåede Houston at være det bedst reboundende hold i serien (51% vs. 49%). Dette var nok endnu et punkt, hvor OKC ikke var helt gearet til slutspillet. Enes Kanter var OKCs bedste rebounder, og det var måske et område, hvor OKC ikke følte, at de behøvede den store forberedelse til serien her, men Kanters fravær på glasset, oveni førnævnte tendens til at lade Westbrook tage rebounds, gav Rockets en fordel de ikke burde have haft.

James Harden havde på mange punkter ikke en fremragende serie, men han formåede alligevel at snitte 33 point per kamp gennem serien, og en stor del af det var grundet de 73 gange han var på linjen over de fem kampe.

Det var dels grundet spil, som det her, der egentlig bare skal stoppe:

Men det var også grundet situationer som denne (fra kamp 3):

OKC stolede på Andre Roberson til, at kunne spille Harden mand mod mand i meget af serien, da truslen fra Rockets’ trepointsskytter ville opstå, hvis de hjalp for meget på Hardens drives. Roberson dækkede Harden rigtig fint, men da Hardens trepointsskud ikke sad der (24% gennem serien) blev det til mange drives mano a mano, hvor ‘The Beard’ trak mange fejl. Rockets skal i anden runde møde Spurs, og der er ingen grund til at tro, at Spurs ikke også kunne finde på at spille mand mod mand forsvar, da de har en endnu bedre forsvarsspiller i Kawhi Leonard til at holde Harden i skak.

Serien her var på mange måder en opvarmningsserie for Rockets til den reele test, der venter i anden runde mod førnævnte Leonard og Spurs, hvor bl.a. Trevor Ariza gerne skal give mere offensivt end syv point per kamp på 19% på den lange bold, da han formentlig skal trives med den umulige opgave at dække Kawhi i meget af serien.

Trepointsskuddet er generelt noget, man skal holde øje med fra Rockets’ side i denne serie. Ryan Anderson, James Harden og Ariza skød samlet set under 20% fra treeren, og hvis Spurs, ligesom OKC, fokuserer meget på at spille mand mod mand i forsvaret kan det blive svært for Rockets og specielt Harden, der netop har levet af at komme på linjen mod OKC. Det er bare ikke helt så nemt mod Gregg Popovich, der har gjort en dyd ud af at spille forsvar uden at fejle.