Kevin Loves mærkværdige beslutning

Kevin Love hoppede ud af sin kontrakt på nok det mest mærkværdige tidspunkt overhovedet fra et finansielt perspektiv, hvilket sætter spørgsmålstegn til hans endelige motiv.

Kevin Love valgte for nylig at hoppe ud af sin kontrakt fra Cleveland Cavaliers, så han derigennem kunne være en spiller på free agent-markedet her til juli. Beslutningen var som sådan ikke uventet, men jo længere man dykker ned i situationen, jo mindre mening giver den.

Ligaen står i en situation hvor salary cappen stiger markant i 2016 – altså næste år – hvilket gør at stjernerne primært foretrækker at være ledige på markedet på dét tidspunkt, i stedet for nu. Nogle, som f.eks. DeAndre Jordan, har ikke noget valg idet hans kontrakt decideret løber ud her den 30. juni, men for Love var situationen en anden.

Love var sikret en løn på over $16.7 millioner for næste sæson, og kunne derfor have en flydende overgang til sommeren 2016, hvor han vil falde direkte ind i linje med den hævede cap. Det eneste han skulle have gjort, var bare at opsamle sin option i Cleveland, og så ville han have set en betydelig lønforhøjelse om 12 måneders tid.

I stedet hoppede han ud af sin kontrakt og efterlod de $16.7 millioner på bordet. Men han efterlod mere end bare det. For hvis Love skriver under på en ét-årig kontrakt med et andet hold – lad os sige Los Angeles Lakers – i håb om at skrive under på en længere kontrakt i 2016, så vil Lakers ikke have nogle Bird Rights1 på ham. Han vil faktisk ikke engang kvalificere sig til at være i besiddelse af Early Bird Rights2, og det komplicerer situationen markant.

Det eneste Love rent kan gøre for at beholde sine Bird Rights er at skrive under med Cleveland på en ét-årig kontrakt, men det virker usandsynligt idet han faktisk lige har afvist det sidste år på kontrakten.

Derfor kigger på vi en situation hvor Love, lige meget hvad, har opgivet en større pose penge via at blive en free agent i år, kontra næste. Skriver han under med Cleveland for fem år, bliver det med 2015-cappen som startløn, hvilket for ham er omtrent $18-19 millioner med 7.5% årlig lønforhøjelse baseret på startlønnen, kontra 2016-cappen hvor hans startløn havde været nærmere $23-24 millioner, ligeledes med 7.5% årlig lønforhøjelse.

Følgende er en tabel der viser forskellen i indkomst via henholdsvis tre mulige kontrakter.

naismith-kevin-love-kontrakt

Beløbene er åbenlyst ret forskellige, og det er de grundet en kombination af timing og situation.

En kontrakt med f.eks. Los Angeles Lakers denne sommer står til lidt over $81 millioner i total værdi idet Love er begrænset til fire sæsoner og en årlig lønforhøjelse på 4.5% fra startlønnen, altså en årlig stigning på $855,000, idet Love ingen Bird Rights vil have.

Bliver han i Cleveland over fem sæsoner på en ny kontrakt der underskrives i juli, står han til at modtage over $109 millioner, primært fordi klubben kan tilbyde et ekstra år, samt en lønforhøjelse på 7.5% hvilket ultimativt bliver en årlig stigning på $1,425,000. Dette er muligt, fordi Cleveland har Bird Rights på Love.

Havde Love ikke hoppet ud, og var han gledet flydende over til 2016, kunne han have skrevet under for hele $138 millioner, idet cappen stiger, Cleveland ville have haft Bird Rights på ham, samt at de ville kunne tilbyde lønforhøjelsen på 7.5% – altså de bedste af alle verdenen, rent økonomisk.

Så hvad skal vi konkludere fra Loves beslutning? At han er villig til at opgive penge for at komme væk fra Cleveland? At han gør Cleveland en tjeneste i at ofre sig økonomisk? At han bare søger langvarig finansiel sikkerhed og i store træk er ligeglad med pengebeløbene?

Der er mange åbne spørgsmål der tilknytter sig Loves beslutning, og med free agency nogle dage væk, skal spekulationerne nok komme grundigt i gang.

(Foto: Keith Allison)

  1. Bird Rights tillader at en klub kan gå over cappen til at re-signe deres egne spillere.

  2. Early Bird Rights opnås efter to sæsoner.