Mortens Fokus: Richaun Holmes

Richaun Holmes er lidt af en skjult diamant, som ofte bliver overset i Philadelphia grundet klubbens mange draft picks på de store positioner - Men med både Joel Embiid og Ben Simmons ude, og Nerlens Noel nu i Dallas, har Holmes fået muligheden for at vise sit værd.

I de sidste dage har jeg gravet mig selv ned i et lille kaninhul for at undersøge en spiller jeg er ret spændt over: Richaun Holmes fra Philadelphia 76ers.

Tillad mig at gøre jer ligeså interesserede i den 23-årige forward/center.

Holmes er overraskende atletisk, især når han facer up og angriber ringen. Han har ikke bare god hang time, han kommer højt op og kan derfor afslutte spil over ringen både når han selv skaber muligheder, eller når han griber lobs. Han kommer hurtigt fra gulvet af og trods hans 111 kilo, glider han let gennem luften. Følgende er en video fra hans “unge” dage i Bowling Green, og han er kun blevet mere poleret i sin atletiske formåen siden han kom til ligaen:

Han er en udviklende rebounder der virkelig er begyndt at forstå positionering og hvordan man bedst bokser ud defensivt. Med flere minutter kunne han i den nærme fremtid godt komme over de magiske 10 rebounds per kamp via starter-minutter, hvis disse forbedringer holder stik. Han snitter 5.2 rebounds over 20.0 minutters spilletid denne sæson, hvilket er ret gennemsnitsligt for en på hans størrelse. Han bliver aldrig Dennis Rodman, men han kan blive en der rebounder over gennemsnittet allerede fra næste sæson af, hvis han bringer sin læring med over fra i år af.

Defensivt er han lidt mere op og ned, men fundamenterne er solide og grobunden absolut etableret. Med lidt fokus og en forventet forbedring i form af basketball IQ (som kommer med alderen), burde han om nogle år være en generelt solid defensiv spiller både når han skal dække ringen, eller når han opsamler nogen via en switch. Indenfor to meter af ringen tvinger han sin modstanders effektivitet ned med 6.1%, så hans primære fokus skal ligge på distanceforsvaret fra næste sæson af.

Men det der imponerer mig med Holmes er hvordan han kan ramme tre-pointskuddet uden at blive decideret forelsket i det. Han rammer 35.9% udefra på lav volume (64 forsøg), så procenterne kunne teoretisk ændre sig drastisk i følgende sæsoner. Dog vil jeg nævne at selvom release ser lidt funky ud, virker det til han får fin rotation på bolden og han kontinuerligt skyder samme slags bue på sit skud. Det kan vi lide!

Der er en smule Amar’e Stoudemire over ham i form af hvor eksplosiv han er, samt at han er i stand til at træde tilbage og ramme små jumpshots fra mellemdistancen og ud til linjen. Han er ikke i nærheden af Stoudemires volume, og kommer det nok aldrig, men offensivt projekteres ham som værende en effektiv scorer (TS% på .616 i år) der godt kunne holde et forholdsvist højt scoringssnit over en sæson. Hans 17.0 point per 36 minutter er problematiske at drage paralleller til da han spiller 16 minutter mindre per kamp, men kigger man på hans skudvalg og generelle evne til at score fra rundt omkring banen, er det ikke umuligt han kunne blive en kontinuerlig 17/10 spiller der spiller de 32-34 minutter per kamp, når han rammer sin bedste alder.

Jeg søgte YouTube igennem for at finde de kampe jeg bedst mente repræsenterede hans egenskaber og konkluderede nedenstående gjorde det ret godt, trods det kommer som en highlight-pakke. Bemærk at disse videoer ikke viser de missede rotationer og til de til tider lidt for energiske spil hvor han tonser ned af banen ude af kontrol:

Jeg siger ikke han er den næste Karl-Anthony Towns eller Kristaps Porzingis, osv. Men det jeg siger er, at i Philly kommer han aldrig til at få minutterne fremadrettet på grund af Ben Simmons, Joel Embiid, Dario Saric, osv. Set i det lys, er der stor chance for han ender et andet sted – måske endda forholdsvist snart – og det er i dét henseende jeg tænker at klubber ikke burde være bange for at byde Philly et Top 20 pick for ham, selv i årets stærke draft. Holmes er dét værd og er på en værdikontrakt der vil noget. Han er låst fast til 2019 og tjener kun lidt over $1 million per år over de næste to sæsoner, hvilket kun får hans værdi til at stige.

Eventuelle kandidater der vil passe til hans stil, og som kunne bruge en på hans position: Phoenix, L.A. Lakers, Brooklyn, Oklahoma City, Chicago, San Antonio, Houston.

(Foto: NBA)