Opkommende lønningsdag for Draymond Green

Defensive Player Of the Year-kandidat, Draymond Green, står til at kunne score sig en ganske fortræffelig kontrakt ind til sommer, især hvis han bliver med sin nuværende klub, Golden State Warriors.

På overfladen er tallene ikke specielt imponerende. 31.6 minutters spilletid, 11.8 point, 8.1 rebounds, 3.7 assists, 1.6 steals og 1.3 blocks med en PER på 16.4 og en TS% på en anelse under ligaens gennemsnit (.538). Solidt, men ikke imponerende, og alligevel står Golden State Warriors forward, Draymond Green, til at tjene en enorm pose penge denne sommer, når han bliver en free agent.

Dette sker, da Green er en uhyre alsidig, og dermed værdifuld, forsvarsspiller der ikke er komplet uduelig på den anden ende af banen. Det projekteres, at Green og San Antonios Kawhi Leonard kommer til at kæmpe om prisen for årets bedste defensive spiller, og en stor del af den ære kommer på grund af Greens egenskab til at switche1 hvortil han effektivt kan hoppe ud på distancen og dække mindre, men hurtigere, spillere.

Faktisk er Green den største årsag til, at Golden State lige nu er i besiddelse af ligaens bedste forsvar, der kun tillader 100.9 point per 100 boldbesiddelser. Ydermere tvinger Warriors deres modstandere til at skyde ligaværst 42.6% fra gulvet, inklusiv 45.6% fra to-pointafstande. Green selv tvinger modstandere til at skyde 7.2% under deres gennemsnit fra seks fod og ind, 9.3% værre fra 10 fod og ind, og endelig 5.9% værre fra 15 fod og ud, inklusiv en massiv 5.6% nedgang på tre-point skud, hvor han tillader 29.5%. Sagt i andre ord: Det er ligegyldigt hvor han er på banen, så formindsker han modstanderes skudprocenter og gør dem ineffektive.

Tages det med i betragtning, at han desuden er en habil skytte (108 ramte tre-pointskud på en fair 34%), samt er i stand til at aflevere bolden via en forholdsvis høj rate for en power forward (han assisterer på 16.1% af hans klubs skud når han er på banen, hvilket er omtrent hver sjette boldbesiddelse) så er det tydeligt at enhvert kontrakttilbud burde starte på omtrent $14 millioner med 7.5% lønforhøjelse via basislønnen.

Og skulle et hold udefra byde på ham, kan man argumentere at de næsten $21 millioner ekstra Green ville tjene på bare én yderligere sæson er dét værd, selv med en hævet cap i fremtiden. I 2020 vil Green nemlig være 30, og da han trods alt er en 6’7 power forward, er det nok begrænset hvor meget mere han kan holde til efter så mange år hvor han er gået op mod spillere større end ham.

Draymond Green - løn - 2015

Det hjælper Golden State, at de har Stephen Curry billigt under kontrakt i endnu to sæsoner, samt får David Lees kontrakt væk fra cappen i 2016. Lee tjener næste år $15,493,680 millioner, og er kun en brøkdel af det værd, hvilket frigør Warriors til at påtage sig længerevarende store kontrakter allerede fra denne sommer af, hvor cappen med stor sandsynlighed giver dem noget mere frispil.

For Green er der ligeledes logik i at blive i Golden State. Hans effektivitet vil med stor sandsynlighed ikke være den samme mange andre steder i ligaen, idet hans produktion er et resultat af en dyb truppe samt sublim overseelse af head coach Steve Kerr. Det er kun steder hvor der allerede er etableret talent, samt en etableret kultur, at Green ville kunne passe ind, og det begrænser for tiden antal af NBA-klubber der med rette kunne hente ham ind, og forvente en lignende produktion.

Så for alle parter ligner det, at ægteskabet mellem Green og Golden State fortsætter et halvt årti endnu.

(Foto: Derrick Story)

  1. Switching: Sker hyppigst ved screen-and-rolls hvor de to defensive spillere ender med at bytte mand.