Hvad skete der med Nikola Mirotic traden?

Chicago Bulls forward Nikola Mirotic blev teknisk set sendt til New Orleans Pelicans i går, men anvendte sin vetoret på en ret strategisk måde.

Der har været en del forvirring omkring gårsdagens non-trade mellem New Orleans og Chicago, der inkluderede forward Nikola Mirotic, så jeg tænkte jeg lige ville forklare.

Men fair warning: Det bliver ret nørdet.

Da Chicago sidste sommer skrev under på en ny kontrakt med Mirotic, fik han en to-årig kontrakt med en team option på andet år. Den slags kontrakt bliver dog ikke officielt kaldet en “to-årig”, men derimod en “1+1”.

Kort sagt: Siden kontrakten kun er sikret for ét år, og ikke to, kan den altså ikke betragtes som en to-årig kontrakt.

På grund af den usikkerhed der kommer på andet år (fordi holdet har kontrol), findes der en CBA-regel som gør, at spilleren der modtager sådan en kontrakt, får vetoret ved trades gennem det første år af en “1+1” kontrakt. Opsamler holdet den option på andet år, ændres kontraktens identitet og bliver efterfølgende en komplet to-årig kontrakt, hvilket derved tillader klubben at trade spilleren.

Og det er her det bliver rigtigt nørdet.

Chicago kan, teoretisk set, lige nu, på dette sekund, opsamle den option de har på Mirotics anden sæson, og dermed gøre det til en officiel to-årig kontrakt. Og det er dét Mirotic vil have, fordi så er han sikret de $12.5 millioner han står til at tjene i 2018/2019.

For Mirotics perspektiv, ved han jo ikke om Pelicans har tænkt sig at opsamle den option. Så han ønsker finansiel sikkerhed, og siger derfor til Chicago “Hvis jeg skal frasige mig min vetoret, vil jeg sikres de $12.5 millioner næste sæson”. Det er simpelthen en pris han sætter dem, for at frasige sin vetoret.

(Dette er en fuldstændig fair position at have, skal jeg lige indskyde. Dette er Mirotics ret, og dét at han anvender den er absolut fair game.)

Så det der skete i går var følgende:

1. Chicago og New Orleans blev enige om en trade centreret omkring Mirotic for Omer Asik og et 1st rounder, med yderligere kontrakter inkluderet, såsom Tony Allen eller Ian Clark, for at matche løn.

2. Nikola Mirotic anvendte sin vetoret til at sige nej til handlen, fordi han vil sikre sig de $12.5 millioner.

Og derfra bliver det mudret. Fordi Pelicans er ikke vilde med idéen om, at ikke have kontrol over Mirotics fremtid i klubben for næste sæson. De ønsker at re-signe DeMarcus Cousins til sommer, som bliver dyr, og ser helst at de har kontraktkontrol over Mirotic.

(Dette er til gengæld en fuldstændig tosset position at have, fordi lige meget hvad havde de Asiks forfærdelige kontrakt på hænderne næste sæson, som er fuldstændig sikret og låst. Mirotic repræsenterer en kæmpe opgradering, så naturligvis burde de acceptere en sikret kontrakt for en bedre spiller.)

“For helvede Morten, det her er skidekompliceret. Bryd det lige ned for mig: Hvad vil alle have?”

1. Chicago er, teknisk set, ligeglade om Mirotic har et sikret år eller ej på sin kontrakt, når de trader ham. Han skal ikke være på deres bøger alligevel. De vil bare have det first-round pick der kommer til dem i handlen.

2. Mirotic vil have sine $12.5 millioner og frasiger sig ikke sin vetoret inden han får dem sikret.

3. New Orleans vil ikke have, at Mirotic får sikret de $12.5 millioner, fordi det (i følge dem) skader deres finansielle fleksibilitet.

“Okay, så hvad sker der nu?”

Der sker det nu, at Chicago og New Orleans fortsætter deres dialog inden Trade Deadline den 8. februar. Chicago vil forsøge at overbevise Pelicans om, at modtage Mirotic med en sikret kontrakt er helt fint, sideløbende med, at de vil forsøge at overtale Mirotic om, at han skal acceptere traden uden at få sine $12.5 millioner (dette kaldes “to work both sides”) og New Orleans vil forsøge at argumentere deres sag om finansiel fleksibilitet.

“Puha, det lyder helt tosset. Bliver traden til noget?”

Umiddelbart tror jeg traden bliver til noget, ja. New Orleans har et ret underligt blik på sagen, og så snart medierne de kommende dage påpeger dette, tror jeg der er en chance for de vågner op og indser, at en sikret Mirotic til $12.5 millioner næste sæson er en god ting.

Med det sagt, kan handlen også snildt falde fra hinanden, hvis New Orleans ikke viser sig som værende fleksible.

(Foto: Rachael Niemiec)