“Stephen Curry skyder dårligt i år”

Stephen Curry skyder 40.0% fra bag tre-pointlinjen, hvilket er den værste procent han har præsteret i sin NBA-karriere - Men er det dårligt?

Om sætningen “Stephen Curry skyder dårligt i år” er på dansk eller engelsk, har jeg læst den alt for mange gange denne sæson, selv hvis det primært har været via Facebook-tråde og anonyme Twitter-konti. Stephen Curry, den bedste skytte nogensinde, har ikke gang i sit skud på samme facon som sidste sæson, men lad os forsøge at sætte hans sæson lidt i kontekst.

Sidste år ramte Curry en ligarekord 402 tre-pointskud på en svimlende 45.4% træfsikkerhed. Han slog naturligvis sin egen rekord fra året forinden (286) med længder som på overfladen stadig virker surrealistisk. Ja faktisk lavede jeg en lidt sjov test, bare for at se om Currys 402 ramte skud fra bag tre-pointlinjen kunne duplikeres i NBA 2K17. Logikken var, at hvis et videospil ikke kunne gentage processen, så var det i orden at klassificere Currys rekord som værende umenneskelig, og derved placere ham som en stærk kandidat til at være det første rumvæsen i NBA. Jeg mener.. Se selv:

NBA 2K17 testen fejlede. Lige meget hvor mange sæsoner jeg simulerede med Warriors (selv i en sæson hvor Klay Thompson gik ned med en skade og missede 53 kampe) toppede Curry ud på 356. Og jeg sørgede naturligvis for at anvende den samme line-up som Warriors havde sidste sæson, så der ikke kom udsving fra Kevin Durants tilstedeværelse. Lige meget hjalp det.

Okay, så Currys status som et rumvæsen er nu officielt etableret. Ingen kan slå et videospil. Lad os så kigge på hvad han gør i år:

Currys Golden State Warriors er 70 kampe inde i sæson, hvoraf han har deltaget i 68 af dem. Han har ramt 269 skud udefra på en træfsikkerhed af 40.0%. Kombinerer man volumen med procenten er hans effektivitet fortsat elite. Sorterer vi alle hans andre skud væk, har Curry på nuværende tidspunkt produceret 807 point fra tre-pointlinjen på 673 skud. Det er 1.199 point produceret per skud (bedre kendt som PPS).

Der er ingen steder udefra hvor Curry ikke føler sig komfortabel at skyde fra.

Andre har bedre PPS end Curry, men ikke nær så mange point produceret fra bag tre-pointlinjen. Ingen udover Curry rammer over 3.5 skud fra den distance per kamp, og kun Washingtons Bradley Beal matcher Currys procent fra 2-pointområderne (53.7%) af spillerne der ligger i Top 10 for flest ramte tre-pointskud per kamp.

Lad os lægge tallene til side og snakke om hvad alt det her betyder.

Curry, trods han skyder den værste procent fra tre-pointlinjen nogensinde i sin NBA-karriere, er fortsat absurd effektiv. Faktisk er han så effektiv – i sin værste sæson udefra – at Ray Allens bedste sæson under høj volume ikke kan matches op mod Currys effektivitet (TS% på .618). Allens bedste år (hvilket kom enten i 2005/2006 eller 2006/2007 alt afhængig hvad man foretrækker) konkluderede i en TS% på .590 eller .564 som medlem af Seattle SuperSonics. Reggie Miller knækkede kun 200 ramte tre-pointskud én enkelt gang i sin karriere (1996/1997 med 229 ramte) hvor NBA eksperimenterede med en kortere linje, så hans tilstedeværelse på sådan en liste mangler simpelthen den samme volume og legitimitet.

(Note: Overvej Curry i en liga hvor tre-pointlinjen er rykket ind. Sid lige med den tanke et par sekunder.)

Så nej, Curry skyder ikke dårligt i år. Han skyder dårligt for hans generelle standard. Men hans generelle standard er så høj, at vi kontinuerligt har svært ved at forstå hvordan han gør det år ud og år ind. Manden er lige blevet 29 år gammel og har allerede 1.862 tre-pointskud til sit navn – og det er efter tre år hos Davidson, hvilket betød han først havde sin NBA-debut som 21-årig. At ramme 40.0% af sine skud udefra er altid en stærk procent, men når man kombinerer det med Currys volume, er det intet mindre end spektakulært.

(Foto: Keith Allison)