Hvad tilbyder Al Horford Boston?

Den fire-dobbelte All-Star Al Horford har fundet et nyt hjem i Boston, men hvad er det helt præcist den 30-årige bringer til Celtics?

Det nyeste medlem af Boston Celtics er ingen mindre end All-Star forward/center Al Horford. Den 30-årige skriver under på en fire-årig kontrakt til en værdi af $113 millioner og bliver Bostons største erhvervelse denne sommer, i hvert fald indtil videre. Klubben flirter fortsat med superstjernen Kevin Durant, og med Horford i hus bliver deres pitch for Durant nu endnu stærkere.

Så hvad gør Horford så speciel? Det er et spørgsmål jeg ofte har fået i min indbakke, og grunden til disse spørgsmål findes i hans ret beskedne stats. Sidste sæson stod han for 15.2 point, 7.3 rebounds, 3.2 assists, 1.5 blocks og tog kun 1.6 straffekast per kamp. Det er acceptable tal, men som regel ikke noget der indikerer stjerneværdi. Men i Horfords tilfælde skal man kigge dybere – meget dybere. Som en 6’10 spiller der enten indtager positionen som power forward eller center er Horford i stand til at emulere de fleste guards. Han kan skubbe bolden op ad banen i en fart, skyde udefra, fungere som en playmaker, screener effektivt og være et holds defensive anker. Det er mange jobbeskrivelser på én gang, men Horford eksekverer dem hver aften.

Nu er jeg ikke den største fan af highlight-videoer, men denne viser ret effektivt hvordan Horfords tankegang fungerer når bolden finder ham. Ser han en scoringsmulighed tager han den uden tøven, men er der en chance for et bedre skud et andet sted, sender han bolden videre i et splitsekund:

Horfords alsidighed gør ham ikke bare værdifuld men uundværlig når han er på ens hold. Hans selektive skudvalg, og manglende interesse i at være en volume-scorer, gør han nemt kan parres med spillere der skyder meget uden at han føler sig udenfor. Hvis andre spillere har gang i deres offensiv på en given aften, er det ikke usædvanligt at se Horford tage bare fem eller seks skud. Men det betyder ikke han slapper af. Ligesom alle andre spillere i NBA balancerer Horford sin energi mellem angrebet og forsvaret1, men modsat mange andre ser Horford en mulighed når andre er varme: Han kan nemlig lade dem arbejde offensivt, og dermed forhøje sin defensive fokus på den anden ende. Sagt i andre ord: Man forlader aldrig en kamp hvori Horford har spillet med tanken “han spillede dovent”.

Link: Min tidligere kollega, Michael Pina, tog et kig på Horfords forsvar sidste år og hans pointer står stadig.

På mange måder er Horford en lidt højere, men mindre dynamisk, version af Draymond Green. I Boston var bolden vant til at køre gennem Isaiah Thomas, Avery Bradley, Marcus Smart og Jae Crowder – alle distancespillere – men nu kan bolden køres igennem Horford, hvilket tillader de andre at danne løbemønstre som ultimativt fører til mere åbne skud. Manglende produktion, eller endda indflydelse, fra de store pladser var netop Bostons problem sidste sæson, og det løses nu med Horford der kan agere som beslutningstager, om han så starter som power forward eller center.

Rent personligt vil jeg mene det nu gav mening for Boston at finde sig en power forward der kunne skyde, eller valgte at starte Kelly Olynyk, idet man så kunne have en starting line-up hvori alle kan strække gulvet. Thomas ramte 167 skud fra bag tre-pointlinjen, Bradley 147, Crowder 122 og Olynyk 85. Horford selv ramte 88 på 34.4% – En abnorm volume og procent for centere. Den slags spacing offense vil skabe flere driving lanes til især Thomas og Crowder og defensivt vil selvsamme line-up kunne holde de fleste klubber fra at nå deres sædvanlige scoringstotaler. Her kommer Horfords værdi i switching også ind i billedet. Han er ikke typen der kan dække små spillere over længere perioder, men smider du ham i en pick and roll defensivt, og ender Boston med at switche efter screenen, kan Horford sagtens følge med guarden i et par possessions eller tre. Den form for fleksibilitet tillader Boston at presse flere sekunder af modstandernes skudur, hvilket fører til flere desperationsskud.

Alt i alt tillader Horford alle de små aspekter af spillet man sjældent ser dukke op i en box score og Boston fans kommer snart til at se det.

(Foto: Valentino Valdez)

  1. Ingen kan give sig 100% på begge ender hele tiden, med mindre de kun spiller 10 minutter per kamp.