Tristan Thompsons grådige somre

Tristan Thompson har længe haft store idéer om sit eget værd på banen, og har blandt andet afvist kontrakter på henholdsvis $52 og 80 millioner over de sidste to somre.

Rebounding er vigtigt. Om man griber en defensivt eller offensivt, skaber det boldbesiddelse for det hold der griber den, og jo flere man griber, jo flere offensive muligheder får man. Det er intet mindre end vitalt, at man som hold er stærk på glasset, især hvis man har ambitioner om at spille med om titlen.

Set i det lys, er Tristan Thompson en værdifuld spiller. Han snitter 8.4 rebounds for sin karriere, på bare 28.7 minutter per kamp. Hvor han især dominerer er på den offensive ende, hvor han har grebet 3.4 i snit over karrieren. Thompson sørger simpelthen for at give Cleveland flere offensive chancer, hvilket ikke skal undervurderes især via slutspilssammenhæng hvor et større antal boldbesiddelser er Alfa og Omega.

På mærkværdig vis dog, er Thompson ikke den bedste defensive rebounder. Per 36 minutter, griber Thompson 6.3 defensive rebounds per kamp, hvilket er lavt sammenlignet med ligaens andre elitereboundere. Kigger man bare på Thompsons holdkammerat, Kevin Love, snitter han 9.2 ad slagsen per 36 minutter over karrieren. Selv ligaens bedste offensive rebounder, Detroits Andre Drummond1, griber 9.0 defensive rebounds per 36 minutter. DeAndre Jordan sidder på 8.3 for karrieren, men har gennem de seneste år arbejdet sin vej yderligere op i den afdeling, endda til det punkt hvor han greb 10.6 sidste sæson.

Ellers ser vi Nikola Vucevic med 8.5, DeMarcus Cousins med 8.7, Tyson Chandler med 7.6, Tim Duncan med 8.6 og Rudy Gobert på 8.5.

Hvad det betyder er, at Thompson totalt set ikke er så elite på glasset som de rå tal foreslår. Han er ikke i samme luftlag på den defensive ende som de andre, hvilket er der det defensive hold endda har flest chancer for at opsamle rebounds.

Dette gør ikke Thompson til en dårlig spiller på nogen måde. Hvad det dog gør ham til, er en specialist. For trods hans styrke på det offensive glas, er han hverken en scorer2 eller en speciel stærk forsvarsspiller, trods han var anset som en da han blev draftet som #4 i 2011 ud af Texas University.

En af de helt store årsager til Thompson blev valgt så højt, og over en spiller som Jonas Valanciunas, var på grund af hans egenskab til at beskytte ringen i Texas, hvor han opsamlede sig 86 blocks over 36 kampe og lignede en spiller der kunne gøre det samme i NBA. Det har dog vist sig, at han ikke var en så stærk shot-blocker som forventet, hvilket har skabt nogle problemer for Cleveland. Modstandere tøver ikke med at gå hårdt mod ringen når Thompson står i feltet, idet han ikke anses som en spiller der kan ændre, eller udfordre, skud.

Thompsons bedste bud på defensiv kontribution er via switches. Han kan opsamle mindre spillere fra tid til anden, og holde dem i tjek via sine hurtige fødder. Det giver Cleveland en form for sikkerhedsnet når de står overfor stærke pick-and-roll spillere.

Totalt set er Thompson en spiller der er en anelse bedre end gennemsnittet, og det er hans offensive rebounding der giver ham den beskrivelse. Uden det aspekt til sit spil ville han være en spiller der lå på omkring $3 – 4 millioner årligt i værdi. Hans nuværende værdi er dog svær at anskue, og det er noget Thompson forsøger at udnytte.

Før deadlinen for rookieforlængelser den 31. oktober 2014, takkede Thompson nej til et tilbud på $52 millioner over fire sæsoner. Til trods for han var, og er, en svær spiller at placere lønningsmæssigt, var der alligevel bred enighed omkring ligaen om at $13 millioner årligt var en markant overbetaling. Dét at Thompson, og hans agent Rich Paul, så efterfølgende takkede nej til de penge løftede kun øjenbrynene yderligere – og med rette. For denne sommer viste sig at blive afsnit to i Tristan Thompson sagaen.

Paul, der også repræsenterer LeBron James, har krævet en maxkontrakt for Thompson på $95 millioner over fem sæsoner hvilket Cleveland har afvist. Klubben selv tilbød $80 millioner og der var umiddelbare rapporter om det ville blive kontrakten begge sider kunne blive enige om. I stedet bakkede Thompson ud af den enighed, og tilbød derefter Cleveland muligheden for at skrive sig op til en kort kontrakt med sig, på $53 millioner over tre sæsoner. Idéen her var, at Thompson så kunne blive en unrestricted free agent efter bare tre sæsoner, og derefter skrive under på en maxkontrakt der vil passe til den forhøjede cap.

Cleveland takkede også nej til den mulighed, hvilket førte til at Thompson truede med at tage det ét-årige Qualifying Offer til $6.8 millioner så han kunne blive unrestricted i 2016.

Cleveland holdte fast, og lod ikke Thompsons trussel påvirke deres kontrakttilbud. Derfor forventede alle, at Thompson ville tage sit QO og lade det være en ende på sagen. Men selv dét gjorde han ikke. Deadlinen for at acceptere Clevelands QO udløb i nat, og intet skete. Det betyder at tilbuddet frafalder og at Cleveland nu har al magt i forhandlingerne.

Cavs kunne teoretisk set tilbyde ham det QO igen, eller forhandle en kontrakt til større værdi og flere år, men det er ikke noget de er forpligtet til at gøre. De kunne teknisk set bare lade Thompson være hvilket vil resultere i et helt mistet år for ham, men sandsynligheden for det er lille.

Årsagen til at Thompson ikke opsamlede Clevelands QO er med stor sandsynlighed en indikation på, at han er ved at finde en enighed med klubben om en langsigtet kontrakt. Hvad beløbet ender ud med at blive er alles gæt, men da Cavs har alle kort på hånden nu, kunne det tænkes at de sænker deres umiddelbare tilbud til omkring $70 millioner over fem sæsoner.

Hele situationen har efterladt en dårlig smag i munden for Cleveland. Det var åbenbart ikke nok at de sad med en ung spiller der havde for høje tanker om sin værdi, men de skulle samtidig døje med det faktum at Thompsons agent også er LeBrons, hvilket betød de blev nødt til at gå på æggeskaller. Havde Thompson haft enhver anden agent, ville Cleveland med stor sandsynlighed ikke engang have tilbudt $80 millioner til at begynde med, især når man lige har låst Kevin Love fast i fem år til $110m millioner.

Men selv hvis de ender med at få Thompson under kontrakt til $70 millioner vil det være en investering på $180 millioner til bare én position over de næste fem sæsoner, og der må man spørge sig selv om det er dét værd i sidste ende, når der trods alt er snak om en spiller som ikke skiller sig ud på nogen betydelig måde.

(Foto: Erik Drost)

  1. 5.4 offensive rebounds i snit over de sidste to år, på kun 31.4 minutters spilletid.

  2. 10.1 point for karrieren på en TS af 52.4%